Keväällä 1928 päätti ylistarolainen liikemies Matti W. Luoma ryhtyä rakentamaan elokuvateatteria. Hanke oli vireillä lähes 12 vuotta. Talon perustukset valettiin syksyllä 1939 ja ensimmäinen elokuva Urhojen tie nähtiin hieman keskeneräisessä teatterissa 6.1.1941.

Talo paloi keväällä 1959, mutta Matin poika – Aake Luoma – joka oli sodan jälkeen ottanut elokuvateatterin ohjat käsiinsä, rakensi tuhoutuneen tilalle nopeasti uuden.

70 vuoden aikana Ylistarossa on neljän sukupolven energialla esitetty elokuvia, joita yleisö on eniten odottanut ja joita se ei milloinkaan unohda – ja niitäkin, joita kukaan ei enää kunnolla muista. Tänään tämä elokuvateatteri on Matti Luoman pojanpojantyttärien – Mari Keskisen, Marjo Keskisen ja Maija Kormanon – hoidossa. Matin-Tuvan projektorit käynnistyvät vuodessa noin 700 kertaa. Näytöksiä on joka päivä. Ohjelmistossa on joka viikko Suomen ensi-iltaesityksiä.

Uudet digitaaliset, kolmiulotteiset (3D) ja perinteiset 35 mm:n elokuvat antavat yleisölle rinta rinnan entistä enemmän ajatuksia, kokemuksia ja mielikuvia.

Teatterin pimeässä salissa tuntuu elokuvan lumo ja voima.

matin-tupa