ETUSIVU » Uutiset » Taistelu Näsilinnasta 1918 -elokuvan ohjaaja Claes Olsson vierailee Matin-Tuvassa

Taistelu Näsilinnasta 1918 -elokuvan ohjaaja Claes Olsson vierailee Matin-Tuvassa

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan perinneyhdistys r.y. ja elokuvateatteri Matin-Tupa järjestävät lauantaina 24.3.2012 yhteistyössä seminaarin MITÄ ME TIEDÄMME VAPAUSSODASTA – Itsenäinen Suomi 95 vuotta.

Seminaari alkaa klo 14.00 eversti evp Jorma Jokisalon puheenvuorolla. Etelä-Pohjanmaan taisteluista esitelmöi maanviljelijä Heikki Peltomäki ja Tampereen taisteluista puolestaan ylimetsänhoitaja Markku Rauhalahti. Tietokirjailija Timo Malmi kertoo, mitä me tiedämme vapaussodasta.

Ylistarolainen vapaussoturi, maanviljelijä Johannes Vihtori Rintamäki (1900 – 1995) oli mukana Tampereen valtauksessa. Lyhytdokumentin (10 min) tästä vapaussodan veteraanista on ohjannut ja suunnitellut opetusneuvos Pekka Varismäki.

Taistelu Näsilinnasta 1918 on autenttinen, pysäyttävän todentuntuinen draama yliluutnantti Melinin komppaniasta ja Suomen vapaussodan ratkaisun hetkistä. Elokuva nähdään seminaarin päätteeksi ja sen esittelee elokuvan ohjaaja ja tuottaja Claes Olsson.

 

klo 14.00
Tilaisuuden avaus
– Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan perinneyhdistys r.y.:n puheenjohtaja eversti evp Jorma JokisaloVapaussota alkoi Etelä-Pohjanmaalla tammikuussa 1918
– maanviljelijä Heikki PeltomäkiTampereen taistelut keväällä 1918
– ylimetsänhoitaja Markku RauhalahtiMitä me tiedämme vapaussodasta ja kuinka
– tietokirjailija Timo Malmi
klo 15.30
Tauko
klo 16.15
Lähikuvassa vapaussodan veteraani (10 min)
– Ylistarolainen vapaussoturi, maanviljelijä Johannes Vihtori Rintamäki (1900 – 1995) oli mukana Tampereen valtauksessa. lyhytelokuvan ohjaaja ja suunnittelija, opetusneuvos Pekka Varismäki
klo 16.30
Taistelu Näsilinnasta 1918 (70 min)
– Autenttinen, pysäyttävän todentuntuinen draama yliluutnantti Melinin komppaniasta ja Suomen vapaussodan ratkaisun hetkistä. Elokuvan ohjaaja ja tuottaja Claes Olsson esittelee elokuvan.
klo 18.00
Seminaarin päätös
– eversti evp Jorma Jokisalo

 

Tulosta seminaarin ohjelma täältä!

TAISTELU NÄSILINNASTA 1918
Ohjaaja Claes Olssonin ajatuksia elokuvan
aiheesta ja tyylistä

Lokakuussa 2010 kirjailija Robert Alftan kutsui minut Tampereelle katsomaan Näsilinnan palatsia. Kun seisoimme tyhjän rakennuksen katolla, hän kysyi eikö tämä olisi hyvä paikka elokuvalle Tampereen taistelusta 1918. Hän kertoi myös, että Näsilinnan taisteluissa mukana olleen Melinin komppanian miesten kertomukset on tallennettu Sota-arkistoon ja Konrad Vestlinin alkuperäiset muistiinpanot Åbo Akademin käsikirjoituskokoelmaan.

”Taistelu Näsilinnasta 1918” -elokuva perustuu tositapahtumiin ja todellisiin henkilöihin.
Halusin kuvata sisällissotaamme sellaisena kuin se todellisuudessa oli, päästä sankaritarinoiden taakse, tuoda esille sodan mielettömyyden, sodan traagisia vaikutuksia niin voittajiin kuin häviäjiin.

Halusin että elokuva tuntuisi autenttiselta. Koin että todellinen historiallinen tapahtuma, Näsilinnan valloitus, ja todelliset mukana olleet henkilöt velvoittivat minua tekemään elokuvasta autenttisen. Elokuvan autenttisuuden lähtökohta oli se, että pystyimme kuvaamaan elokuvan oikealla tapahtumapaikoilla. Halusin korostaa elokuvan autenttisuutta myös valitsemalla komppanian sotilaiden rooleihin harrastajanäyttelijöitä Pohjanmaalta.

”Taistelu Näsilinnasta 1918” ei ole fiktiivinen elokuva perinteisessä mielessä, vaan tehty dokumentaarisella otteella. Komppanian nuoret sotilaat, 17 – 25 -vuotiaat, ovat elokuvan kollektiivinen päähenkilö.

Elokuvan kuvaustapa on dokumentaarinen. Autenttisen vaikutelman aikaansaamiseksi kuvattiin kahdella kameralla, ja kamerat ovat ikään kuin yksi komppanian sotilaista.
Elokuvan vähäinen dialogi korostaa elokuvan ”dokumentaarista luonnetta”.
Sotilaiden kertomukset suoraan kameralle vieraannuttavat normaalista fiktiivisestä kerronnasta.

Elokuvan väkivalta, luodinosumien näyttäminen ja kuolemisen kuvaaminen ei ole minulle mikään itsetarkoitus. En halua mässäillä verellä, mutta haluan tuoda esille nuorten sotilaiden kauhuntunteen, paniikin ja heidän tunteittensa kovettumisen kuoleman ja kaikkien ruumiiden keskellä.Temaattisesti elokuva on sukulainen Steven Spielbergin ja Tom Hanks tuottamiin tv-sarjoihin ”Taistelutoverit” (Band of Brothers, 2001) ja ”The Pacific: Tyynenmeren taistelutoverit” (The Pacific, 2010). ”Sota on ihmiskunnan pahin vihollinen” oli näiden tv-sarjojen teema. Minun elokuvani teemana on ”sisällissota on kansakunnan pahin vihollinen”.

Claes Olssson (synt. 1948) on Jussi-palkittu elokuvaohjaaja ja -tuottaja, joka on ohjannut 7 kokoillan elokuvaa, mm Akvaariorakkaus (1993), Ihanat naiset rannalla (1998), Onnen varjot (2005), Colorado Avenue (2007) ja yli 30 lyhytelokuvaa, musiikkivideoita, dokumentteja, animaatioita. Vuonna 1977 Olsson perusti Kinoproduction Oy -elokuvatuotantoyhtiön, jota hän vielä johtaa.

MITÄ ME TIEDÄMME VAPAUSSODASTA?

Ajan henkeen kuuluu, että monin tavoin yritetään häivyttää vapaussodan, kevään 1918 taisteluiden lopputulos: maamme sai vapauden valita tulevaisuutensa suunnan ja yhteiskunnan kehittämisen linjan.

Keskusteluissa, esittävän taiteen keinoin ja vapaussotaa käsittelevän kirjallisuuden sanomassa halutaan hävittää koko vapaussota käsitteenä ja nolata sodan sankarihahmoja. Sodan voittajat kuvataan raakalaisina ja rikollisina ja kapinaan nousseet hävinneet sorrettuina kansalaisina. Vain vapaussodan voittajien pahoja tekoja pidetään esillä. Meille tarjotaan voimallisesti tilalle sisällissota- käsitettä ja keskitytään vain taisteluihin liittyneiden väkivallantekojen kuvailuun.

Keskustelussa tuskin lainkaan tarkastellaan sodan lopputulosta, joka takasi Suomelle ja suomalaisille mahdollisuuden itse ohjata maansa kehitystä. Maamme välttyi radikaalin työväenliikkeen diktatuurilta ja siitä onnettomasta kehityksestä, minkä kohtasivat muun muassa suomensukuiset kansat kommunismin ikeen alla itäisessä naapurimaassamme. Vapaussota toi vapauden molemmille suomalaisille osapuolille. Monet niistä yhteiskunnallisesti tärkeistä hankkeista, jotka äärivasemmiston sabotoinnin myötä jäivät toteutumatta vapaussodan alla, pantiin toimeen sodan jälkeen.

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan perinneyhdistys ry vaalii ja pitää esillä vapaussotaan osallistuneiden tai muutoin maamme vapauttamiseen ja itsenäisyyden säilyttämiseen myötävaikuttaneiden muistoa. Haluamme pitää elävänä kansalaisten muistissa vapaussotaan, suojeluskunta- ja lottajärjestöihin liittyvän toiminnan todelliset tulokset ja kunniakkaat perinteet. Haluamme osallistua keskusteluun vapaussodan näkökulmasta. Siinä tarkoituksessa järjestämme uusimman vapaussotaa käsittelevän elokuvan ” Taistelu Näsilinnasta 1918 ” Etelä-Pohjanmaan ensiesitykseen liittyen seminaarin Ylistarossa 24.03.2012 klo 14.00- 18.00. Kysymme: Mitä tiedämme vapaussodasta – Itsenäinen Suomi 95 vuotta? Yhteistyökumppanimme tässä tapahtumassa on Elokuvateatteri Matin-Tupa.

Puheenjohtaja
Eversti evp Jorma Jokisalo

 

Seminaari on avoin kaikille. Esitelmät ovat maksuttomia. Elokuvalippu Taistelu Näsilinnasta 1918 -elokuvaan maksaa 9 €. Aulassa on myytävänä kahvia, teetä ja voileipiä.

Ilmoittaudu seminaariin viimeistään 19.3.2012 sähköpostitse elokuvateatteri.matintupa@gmail.com.
Lisätietoja: eversti evp Jorma Jokisalo, puh. 040 829 0184

Seminaarin järjestävät yhteistyössä

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan perinneyhdistys r.y.
Elokuvateatteri Matin-Tupa