ETUSIVU » Uutiset » Professori Heikki Ylikangas Ylistarossa

Professori Heikki Ylikangas Ylistarossa

Lauantaina 22.3.2014 klo 14.00 järjestetään elokuvateatteri Matin-Tuvassa Ylistarossa kaikille avoin seminaari Sisällissodat Suomen historiassa.

Seminaarin alkuosassa professori (emeritus) Heikki Ylikangas pitää esitelmän nuijasodasta, jossa suomalaiset talonpojat nousivat aatelistoa ja sotaväkeä vastaan 1596–1597.

Ylikangas kirjoitti Nuijasota-kirjansa (Otava, 1977) ensimmäisessä painoksessa: ”Nuijasota oli kapina, sisällissota. Sisällissodissa purkautuvat ajan ja yhteiskunnan perusvoimat. Ne tulevat silloin piilostaan selkeinä näkyville jokaisen tarkasteltaviksi. Nuijasodan historia on varhaisemman menneisyytemme katkerimman kriisiajan historiaa. Voi liioittelematta sanoa, että nuijasota on ollut ja on historiankirjoituksemme keskeisimpiä koetinkiviä, ydinosa sen omaatuntoa.”

Esitelmän jälkeen aiheesta keskustellaan.

Seminaarin jälkimmäisessä osassa katsotaan ja keskustellaan filmikameran tallentamasta historiasta. Alkukuvina nähdään vuoden 1918 talvella ja keväällä kuvatut dokumentit Kuvia parhaillaan käyvästä Suomen vapaustaistelusta ja Krasnaja Finljandija – Punainen Suomi. Ensiksi mainittua on filmattu mm. Seinäjoella ja Vaasassa. Seminaarin päätöselokuva on Iikka Löytyn suunnittelema dokumentti Tie Tampereelle 1918. Dokumentissa professori Ylikangas kertoo kirjansa – Tie Tampereelle – pohjalta sisällissodan ratkaisuvaiheista vuonna 1918. Löytyn dokumentti on valmistunut vuonna 2014 ja se saa seminaarissa ensi-iltansa.

”Olen syntynyt Tampereella, Tampereen tuomiokirkon lähellä. Ylikankaan kirja Tie Tampereelle teki minuun vaikutuksen. Elokuvalla haluamme Ylikankaan kanssa tuoda Suomen itsenäisyyden ensimmäisten kuukausien tapahtumia tasapuolisesti esille, kertoa niistä sanoin ja kuvin.”, sanoo Iikka Löytty elokuvastaan.

Matin-Tuvan aulassa on näytteillä seminaariin liittyviä valokuvia, piirustuksia ja asiakirjoja.

Järjestäjät

Seminaarin järjestävät elokuvateatteri Matin-Tupa ja elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry.

”Aiemmissa seminaareissa ja festivaaleilla on monesti pyydetty, että kutsuisimme professori Ylikankaan puhumaan Suomen ja eteläpohjalaisten historiasta. Seminaarin aihe on hänen ideansa.”, sanoo Anssi Luoma.

Seminaarilippu maksaa 10 euroa ja ohjelma löytyy osoitteesta www.matin-tupa.fi. Lippuja voi varata ennakkoon sähköpostitse elokuvateatteri.matintupa@gmail.com tai puhelimitse 041 475 4739.

Lisätietoja:

Anssi Luoma
Elokuvateatteri Matin-Tupa
Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry.
Puh. 050 5566 183

Tulosta seminaarin ohjelma täältä: Sisällissodat Suomen historiassa -seminaari.pdf