ETUSIVU » Uutiset » ”Väkevimmät kohtaukset saattavat tulla uniin, mutta silti on hyvä, että näitä tarinoita kerrotaan.”

”Väkevimmät kohtaukset saattavat tulla uniin, mutta silti on hyvä, että näitä tarinoita kerrotaan.”

IKITIE-elokuvan ennakkoensi-ilta koettiin Matin-Tuvassa tiistaina 22. elokuuta. Tilaisuuden alussa kuultiin kirjailija Antti Tuurin, ohjaaja AJ Annilan sekä tuottaja Ilkka Matilan videotervehdys.

Ikitie oli reitti, jota pitkin Lapuan liikkeen miehet kuljettivat vuonna 1930 kommunisteja tai sellaisiksi epäiltyjä Neuvostoliiton rajalle ja rajan yli. Kansa kutsui näitä retkiä muilutuksiksi kuuluisimpien ihmisrahtaajien Jussi ja Jaakko Muilun mukaan.

Antti Tuurin kirjan (Ikitie, Otava 2011) sankari, Amerikasta palannut Jussi Ketola haetaan yöllä kotoaan ja kuljetetaan mustien autojen kyydissä itärajan pintaan. Siellä hänet aiotaan ampua, mutta Ketola pääsee livahtamaan murhaajiltaan ja juoksee yli rajan Neuvostoliiton puolelle. Hän näkee ja kokee asioita, joita ei tosiksi uskoisi elleivät ne niitä olisi…

Elokuvan pääosissa mm. Tommi Korpela (Jussi Ketola), Sidse Babett Knudsen (Sara), Ville Virtanen (Hill), Jonna Järnefelt (Ella), Hannu-Pekka Björkman (Kallonen) ja Irina Björklund (Sofia).

Elokuva herätti vahvoja tunteita. Moni ei osannut sanoa heti elokuvan jälkeen mitään. Toiset kommentoivat, että väkevimmät kohtaukset saattavat tulla uniin, mutta silti on hyvä, että näitä tarinoita kerrotaan – sillä vanhemmat ja esivanhemmat ovat vaienneet asiasta. Elokuvan roolitusta kiiteltiin. Katsojat kommentoivat, että tarinaa on kerrottu puhuttelevasti, koskettavasti ja inhottavastikin. Joku sanoi, että hyvä, jottei lopussa käytetty sanoja, sillä olisi ollut liian vaikea löytää sen arvoisia sanoja.

”Väkevimmät kohtaukset saattavat tulla uniin, mutta silti on hyvä, että näitä tarinoita kerrotaan – sillä vanhemmat ja esivanhemmat ovat vaienneet asiasta.”