ETUSIVU » Urkuri Markku Ketola

Urkuri Markku Ketola

Esitysajat:

ma 18.4. klo 18.00

Liput: 5 €

Ensi-ilta: 21.11.2015

Kesto: 20 min

Levittäjä:

Genre: Dokumentti, Elämäkerta, Kotimainen

**********************

Musiikillinen dokumenttielokuva kertoo urkuri Markku Ketolan (1945–1985) elämänkaaren. Markku Ketola oli lähtöisin Ylistarosta, ja hän aloitti urkujensoiton Ylistaron ”Komian kirkon” uruilla. Valmistuttuaan Sibelius-akatemiasta vuonna 1968 hän toimi Porvoon tuomiokirkossa kanttorina ja urkurina.

Markku oli Suomen merkittävin kansainvälinen konserttiurkuri, hän konsertoi jatkuvasti kotimaan lisäksi Euroopassa ja myös Yhdysvalloissa ja Neuvostoliitossakin. Markku oli tunnettu soittotekniikastaan ja vahvoista musikaalisista tulkinnoistaan. Hänen opettajansa oli Tauno Äikää. Markun elämä katkesi yhtäkkisesti ja traagisesti kesken konserttimatkan Ranskassa. Hän meni 17.10.1985 uimaan Välimereen, merivirta imaisi hänet mukaansa ja hän hukkui.

Elokuvan runkona toimii ranskalaisen urkurin ja säveltäjän Louis Viernen (1870–1937) tunnetuin urkuteos Carillon de Westminster (Westminsterin kellot). Elokuvan läpi soiva esitys Viernen teoksesta on äänitetty samana syksynä, 1985, jolloin Markku menehtyi. Teoksen soittaa Petri Koivusalo. Hän oli Markun oppilas ja oli ensimmäisen opiskeluvuotensa 1984–1985 aikana työstänyt teosta Markun kanssa.

Äänitys on tehty Olarin kirkossa Espoossa, ja se on yksi otto, läpisoitto. Äänityksen teki Petrin veli Mika, alun perin huvikseen, muistoksi. Kesällä 2015 Mikalle syntyi idea tehdä Markusta lyhyt dokumentti, sillä Markku täyttäisi tänä syksynä 70 vuotta. Elokuvan ”käsikirjoitus” oli alusta alkaen selvä: tuo 30 vuotta vanha äänitys. On kuin Markku olisi itse ollut vaikuttamassa elokuvan syntyyn.

Ohjaus ja toteutus: Mika Koivusalo
Musiikki: Louis Vierne, Johann Sebastian Bach, Oskar Merikanto
Musiikin esittäjät: Petri Koivusalo, Markku Ketola
Musiikin äänitys: Mika Koivusalo, Markku Lulli-Seppälä