ETUSIVU » Luther-elokuva aloittaa reformaation merkkivuoden

Luther-elokuva aloittaa reformaation merkkivuoden

Esitysajat:

su 30.10. klo 14.00

Liput: 5 €

Ensi-ilta: 22.10.2004

Kesto: 2 h 5 min

Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB

Genre: Draama, Historia

Kahvitarjoilu teatterin aulassa klo 13.30 alkaen. Ennen elokuvanäytöstä pastori Jarmo Happonen kertoo Lutherin elämästä. Tapahtuman järjestävät Seinäjoen seurakunta ja elokuvateatteri Matin-Tupa.

**********************

Reformaation 500-vuotismerkkivuosi alkaa Seinäjoella uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämästä kertovan elokuvan esityksellä Ylistarossa, elokuvateatteri Matin-Tuvassa. Elokuva esitetään sunnuntaina 30.10. kello 14. Kahvitarjoilu teatterin aulassa klo 13.30 alkaen. Ennen elokuvanäytöstä pastori Jarmo Happonen kertoo Lutherin elämästä.

Elokuvaesitykseen on 5 euron hintainen pääsymaksu. Tapahtuman järjestävät Seinäjoen seurakunta ja elokuvateatteri Matin-Tupa.

**********************

Pelastuakseen ukkosmyrskyn kourista Martti Luther (Joseph Fiennes) lupaa omistaa elämänsä Jumalalle. Myöhemmin vieraillessaan Roomassa nuori munkki Luther näkee, miten sumeilematta kirkko rahastaa anekaupalla ja pyhäinjäännöksillä vedoten Raamattuun, jonka kirjoituksia kansa ei osaa lukea. Häikäilemättömimmät rahankerääjät turvautuvat suoranaiseen uhkailuun ja kiristykseen. Ahneus ja rappio rehottavat. Raamatun kirjoitukset syvällisesti tunteva Luther protestoi voimakkaasti sitä vastaan, että sielunsa voisi pelastaa rahalla tai etteikö pelastus voisi muka olla yhtä lailla kaikkien uskovien ulottuvilla, mutta häntä kehotetaan hillitsemään kielensä. Luther lähetetään opiskelemaan Wittenbergin yliopistoon, missä hän etenee professoriksi asti. Hän naulaa 95 teesiään paikallisen kirkon oveen, ja uuden kirjapainotekniikan ansiosta hänen ajatuksensa leviävät nopeasti kaikkialle. Luther esittää, että Jumalan sanaa tulee levittää kansan kielellä, ja ryhtyy itse kääntämään Raamattua saksaksi. Tukenaan kansa ja vaaliruhtinas Fredrik Viisas (Peter Ustinov) Martti Luther nousee vastustamaan paavia ja kirkkoa sillä seurauksella, että hän joutuu aikansa mahtavimman valtakoneiston hampaisiin. Kirkko vaatii, että Luther peruu puheensa inkvisition ja kuolemantuomion uhalla. Urheus ja vakaa usko oman asian puolesta vievät häntä kuitenkin kohti uutta aikaa, joka mullistaa ikuisesti historian kulun.

Uskonpuhdistaja Martti Lutherin tarina 1500-luvun epävakaassa Euroopassa on keskeinen luku Saksan ja Euroopan historiassa. Hänen käynnistämällään uskonpuhdistuksella oli ratkaiseva vaikutus Pohjoismaiden – eikä vähiten Suomen – kehityksessä sellaisiksi kuin tänä päivänä olemme.

Ohjaus: Eric Till

Pääosissa: Joseph Fiennes, Alfred Molina, Jonathan Firth, Sir Peter Ustinov, Bruno Ganz, Claire Cox, Maria Simon, Mathieu Carrière, Uwe Ochsenknecht