Kymmenettä Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalia vietettiin elokuvateatteri Matin-Tuvassa 25.–27.11.2016. Festivaalin teema oli Viisastuminen ja sen elokuvissa kuvattiin, kuinka viisaus tulee elämällä, kokemalla ja ottamalla kokemastaan opiksi.
Kotimaiset elokuvaesitykset käynnistyivät yleisön ja festivaalivieraiden – elokuvaohjaaja Saara Cantell, äänittäjä, toimittaja Mika Koivusalo, Laitakaupungin orkesteri, tietokirjailija, toimittaja Tuomas Marjamäki, kitaristi, laulaja, näyttelijä Heikki Silvennoinen, elokuvaohjaaja Selma Vilhunen – kohtaamisilla. Ohjelmistossa oli 13–14 mielipiteitä nostattavaa elokuvaa. Osa sellaisia, joihin ei voi törmätä muualla.
Festivaalin klassikko, Mustalaishurmaaja, oli Valentin Vaalan ja Theodor Tugain (Teuvo Tulio) mykkäkuva vuodelta 1929. Festivaalinäytöksessä Mustalaishurmaajan improvisoidusta säestyksestä vastasi Seinäjoella toimiva rytmimusiikin ammattiyhtye Laitakaupungin orkesteri – Lotta Hagfors (laulu, lyömäsoittimet, saha), Piia Kleemola (viulu, 15-kielinen kantele), Sami Silén (kielisoittimet) ja Petri Välimäki (kontrabasso). Ainutkertainen esitys sai yleisön tunteet kuohumaan.
Uuden Ben-Hur-elokuvan sai kokea vain Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalilla. Muualla Suomessa Timur Bekmambetovin elokuvaa ei näytetä. Ben-Hur kuuluu spektaakkelielokuviin. Aikalaiskatsojat muistavat Ben-Hurin edelliset filmatisoinnit (1907, 1925, 1959) nelivaljakkojen kilpa-ajokohtauksista Antiokian areenalla. Ben-Hur perustuu Lew Wallacen romaaniin ja on vahvasti uskonnollinen.
Festivaalin ohjelmistossa nähtiin myös Aki Kaurismäen O Tasquiero / Tavern Man (2012, lyhytelokuva, erikoisnäytös), Ken Loachin I, Daniel Blake (2016), Christian Mungiun Valmistujaiset (2016, ennakkoensi-ilta), Stephen Frearsin Florence (2016), Roschdy Zemin Chocolat (2015), Andrew Haighin 45 vuotta (2015), David Yatesin Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (2016).
Festivaalin järjestivät elokuvateatteri Matin-Tupa ja Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry. Festivaali sai tukea Taiteen edistämiskeskukselta, Suomen kulttuurirahastolta, Seinäjoen kulttuurilautakunnalta ja Suomen elokuvasäätiöltä.
*******************************
”Vanhan ajan elokuvatunnelmaa Ylistarossa”
Miia kirjoitti festivaalikäynnistään Niittylän lapset -blogissaan. Hänen ennakkotunnelmistaan voit lukea täältä.