ETUSIVU » Silmästä silmään

Silmästä silmään

Esitysajat:

la 29.2. klo 14.30

Liput: 13 €

Ensi-ilta:

Kesto: 1 t 13 min

Levittäjä:

Genre: Dokumentti, Kotimainen

Vieraana Mika Suomalainen.
Elokuvassa seurataan kolmen henkirikoksen tekijän ja omaisten pyrkimystä toipua traumaattisesta tapahtumasta.

**********************

Sureminen on meille kaikille tuttua. Suremme ystävyyden loppumista, epäonnistunutta parisuhdetta, menetettyä työpaikkaa ja tietenkin myös kuollutta läheistä. Sureminen on olennainen  osa menetyksestä toipumista.

Väkivaltarikosten uhrien perheenjäsenillä sureminen kuitenkin viivästyy vuosilla tai ei pääse lainkaan alkamaan, koska rikostutkintaa seuraavat oikeudenkäynnit voivat kestää useita vuosia, ja tapaus saattaa tulla vastaan toistuvasti iltapäivälehtien lööpeissä. Sinä aikana omaiset usein oppivat elämään ilman, että olisi koskaan päässyt suremaan. Pitkittyneen surun oireyhtymällä voi olla vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia, jos uhrin omainen ei saa ulkopuolista tukea.

ReDi jälkikäsittely-menetelmän kautta vakavan rikoksen uhrilla tai omaisella on mahdollisuus käsitellä rikoksen aiheuttamia seurauksia ja tarvittaessa myös tietyin edellytyksin tavata rikoksen tekijä. Tärkein ennakkoehto tapaamiselle on, että rikoksentekijä ottaa vastuun teoistaan ja on siitä pahoillaan.

Jälkikäsittelyä ohjaavat ammattisovittelijat ja psykologit ja keskeistä menetelmässä ei ole sopimuksen tekeminen vaan eräänlainen trauman purku, restoratiiviseen oikeuteen pohjaava kärsimyksen vähentäminen.

Läheinen hakeutuu ReDi-menetelmään oman mielenrauhan, toipumisen tai elämänlaadun parantamisen vuoksi. Rikoksen tekijä samoista syistä, ja ehkä myös jonkinlaisen sovituksen toivossa – ainakin hän voisi sovittaa tekonsa itsensä kanssa joka johtaisi parempaan elämään vankilan jälkeen.

Elokuvassa seurataan kahta tapausta, joissa rikoksen tekijä ja uhrin omainen tapaavat kasvotusten. Ullan tyttären kuolemasta on kulunut kaksitoista vuotta ennen kohtaamista rikoksen tekijän, Jarin, kanssa. Mika menetti poikansa neljä vuotta ennen jälkikäsittelyohjelmaan hakeutumista. Surmaaja oli hänen poikansa paras kaveri.

Elokuvan painopiste on läheisten surutyön pitkittymiseen liittyvien ongelmien näyttämisessä sekä heidän parantumiskertomuksensa kuvaamisessa. Elokuvan keskeiset teemat ovat isoja: anteeksiantamattoman teon sovittaminen, anteeksipyytämisen merkitys ja suremisen parantava vaikutus.

Ohjaus: John Webster

 

Elokuvan nettisivut ja trailer