ETUSIVU » Neiti Aika

Neiti Aika

Esitysajat:

la 19.9. klo 14.30
su 20.9. klo 15.00
ma 21.9. klo 17.30
ti 22.9. klo 17.30
ke 23.9. klo 15.00

Liput: 13.00€

Ensi-ilta: 19.9.2020

Kesto: 1t 16min

Levittäjä:

Genre: Dokumentti, Kotimainen

Elokuvaohjaaja Elina Talvensaari vierailee lauantain näytöksessä. Kahvitarjoilu tapaamisen ja keskustelun lomassa.
Ekstrana lyhytelokuva 1,5 metriä tilaa.

**********************
Mikä elämässä on merkittävää ja mitä elämän merkityksille tapahtuu ihmisen kuoltua?

Neiti Aika on dokumenttielokuva Sirkka-Liisa Miettisestä, joka kuoli ilman omaisia 98-vuotiaana Helsingin Kisakylässä. Ohjaaja Elina Talvensaari sattui ostamaan hänen asuntonsa, ja sai sen mukana naisen koko irtaimiston lankarullista perhealbumeihin. Ei ollut ketään, joka olisi halunnut ne itselleen. Elinaa kauhistuttaa heittää tavarat pois, koska silloin viimeisetkin merkit naisen elämästä ovat mennyttä. Hän päättää muistaa naisen.

 

Tavaroiden, kirjeiden ja valokuvien avulla Elina alkaa tutkimaan, kuka tämä mysteerinainen oli. Pikkuhiljaa hänen pitkän elämänsä tapahtumat alkavat avautua. Yhdistämällä tavaroiden kertomaa tietoihin Sirkka-Liisan elämästä Elinalle alkaa selvitä mikä Sirkka-Liisan elämässä on ollut tärkeää. Sirkka-Liisa alkaa tuntua niin läheiseltä, että lopulta osat vaihtuvat: se onkin Sirkka-Liisa joka kertoo mikä Elinan omassa elämässä on tärkeää.

 

Neiti Aika yhdistelee elämänkerrallista materiaalia poettiseen tarinankerrontaan. Lopputulos on kunnianosoitus Sirkka-Liisan elämälle – ja pohdinta ajan kulusta. Siitä kuinka aika tekee asioista ainutlaatuisia, mutta lopulta vie meidät kaikki unohdukseen.

 

1,5 METRIÄ TILAA (alkukuva):

Tavarat ovat vallanneet Sinikan kodin, mutta jäljellä on vielä ystävän verran tilaa.

Sinikka on sattumalta tutustunut alakerran naapuriinsa Viljaan ja pyytänyt tältä apua. Tavarat ovat vallanneet Sinikan kodin ja jäljellä on vain ihmisen mentävä polku. Ikkunaremontti lähestyy ja kotiin täytyy raivata 1,5 metriä tilaa sitä varten. Lyhyt dokumenttielokuva ystävyydestä ja sen merkityksestä avun antamisessa ja vastaanottamisessa.

1,5 Metriä tilaa -elokuvan käsikirjoitus ja ohjaus Vilja Autiokyrö.

Ohjaus: Elina Talvensaari