ETUSIVU » Lyhytelokuva: Linnanmäen karuselli 120 vuotta

Lyhytelokuva: Linnanmäen karuselli 120 vuotta

Esitysajat:

to 4.8. klo 18.30

Liput: 5 €

Ensi-ilta:

Kesto: noin 25 min

Levittäjä:

Genre: Dokumentti, Kotimainen, Musiikki

*** Vieraana lyhytelokuvan tekijä Mika Koivusalo. ***

**********************

Lyhytelokuva Linnanmäen Karuselli 120 vuotta (16 min)
Alkukuva Linnamäen Vuoristoradan kierros (3 min)

Linnanmäen historiallinen Karuselli täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Mika Koivusalon lyhytelokuva (16 min) sisältää historiaa ja karusellitietoutta, näyttää Karusellin pystytyksen, Linnanmäen tunnelmaa ja Karusellin loistoa – ja vähän muutakin. Karusellin urkumusiikin säestyksellä. Alkukuvana esitetään Vuoristoradan kierros (3 min), rata täyttää tänä vuonna 65 vuotta.

Tekijä: Mika Koivusalo

**********************

 

Tekijän sanat:

Tässä teille mukava kesäinen aihe. Linnanmäen näyttävä ja värikäs Karuselli on puiston vanhin laite, tänä vuonna se täyttää 120 vuotta! Olen hullaantunut karuselliin keväällä 2014 (linkattu Länsiväylän artikkeli valottaa tätä hiukan lisää) ja ryhtynyt selvittämään sekä karusellin että sen urkujen historiaa. Niistä ei tiedetty oikeastaan mitään, ei Linnanmäellä eikä muuallakaan.

Olen tekemässä Karusellista kirjaa ja myös dokumenttielokuvaa. Molemmat ovat työn alla, ja dokumentti menee ensi vuoteen. Mutta nyt, juhlavuotena, keksin tässä loppukeväästä, että teen kuitenkin omasta materiaalistani pienen kunnianosoituksen tälle historialliselle laitteelle. Alunperin sen piti olla 5-6 minuutin Youtubejuttu, mutta kunnianhimo kasvoi ja elokuva paisui kuin pullataikina, siitä tulikin 16-minuuttinen.

Siinä on historiaa, karusellitietoutta, näytetään karusellin pystytys (se on talvisin purettuna suojaan), näytetään Lintsin hulinaa ja karusellin väriloistoa. Ja vähän muutakin. Musiikkina elokuvassa soi karusellin urkujen aito urkumusiikki, se jonka melkein kaikki suomalaiset tuntevat.

Elokuvasta tuli sen verran kiva ja värikäs, että keksin, että sitä pitää katsoa ensin oikeassa elokuvateatterissa. Siinä myös huippuluokan monikanavaääni (5.1), sillä työkseni teen klassisen musiikin äänityksiä sekä videoita ja elokuviakin.

Karuselli tuli Lintsille vuonna 1954, ja se oli jo silloin 58-vuotias. Yksi syy siihen, miksi historiaa ei tunneta, saattaa olla se, että laitteen hankki tanskalainen Svend Jarlström. Hän omisti valtaosan Linnanmäen laitteista alkuaikoina (1950-1959), ja vasta vuonna 1959 Lasten Päivän Säätiö osti laitteet itselleen. Toinen syy saattaa olla ihan vaan se, että karuselli oli tuolloin ”vasta” 58-vuotias ja sen arvo on noussut sitä mukaa, kun sille on tullut lisää ikää.

Kurkkaa Espoolaisen lehden Länsiväylän juttu aiheesta, tapahtumasivut facebookissa sekä luomani ja ylläpitämäni karusellin ”fanisivut”.

Terveisin
Mika Koivusalo
Toimittaja
Äänittäjä
0400-221696